top of page

Terapevtska tehnika Voice Dialogue

Updated: Jan 4, 2021


Ena izmed psihoterapevtskih tehnik, ki jih rada uporabljam v procesih s klienti in vključuje globoke doživljajske procese na telesnem-energijsko-psihološkem nivoju je Voice Dialogue.

V praksi poteka kot zanimiv, na poseben način strukturiran dialog terapevta s posameznim delom posameznikove osebnosti in deluje kot igra vlog. Klienti jo doživljajo kot zelo naravno, preprosto, igrivo, velikokrat zabavno, hkrati pa popelje posameznika globoko v njegov doživljajski svet in spomine...

Z metodo sem se spoznala v Italiji, na strokovnih seminarjih Conscious Body tehnike z Judith Hendin, Ph.D. Kmalu za tem sem Judith povabila, da predstavi metodo tudi slovenskim terapevtom in zaintresiranim posameznikom. Tako sem leta 2013 sem v Sloveniji organizirala prvi uvodni izobraževalni seminar psihoterapevtske metode, ki mu je naslednje leto sledilo še nadaljevanje.

Zgodovina metode Voice Dialogue datira iz 70 ih let prejšnega stoletja. V bistvu je rezultat praktičnega in teoretičnega dela psihoterapevtov Hal-a in Sidre Stone. Osnovna ideja tehnike je, da je človekova osebnost zelo kompleksna in da smo »sestavljeni« iz različnih energijskih vzorcev, modelov vedenja, vlog, ki jih nezavedno prejmemo iz svoje okolice tekom svojega razvoja.

Energijske dele osebnosti sta zakonca Stone poimenovala SELF-i.

Vse skupaj koordinira in usmerja »ZAVESTNI JAZ«, ki ni mišljen kot samostojna entiteta, temveč proces naraščajočega zavedanja posameznika o samem sebi in svojem delovanju. Ta notranja instanca nam omogoča, da imamo svojo voljo ter se sami odločamo in izbiramo.

KAKO IZGLEDA SEANSA VOICE DIALOGUE-a

Skozi pogovor z vami najprej definiram kateri self-i se vmešavajo v stiski ali problemu, ki ga raziskujemo. V seansi Voice Dialogue vas povabim, da se poosebite z delom sebe, ki ga želimo spoznati. Za trenutek POSTANETE ta oseba.

Kot terapevt-facilitator se energijsko uglasim z vašim delom osebnosti in vodim dialog z njim, z ljubeznijo, naklonjenostjo in spoštovanjem do selfa. Pri tem uporabljam vprašanja, ki poglabljajo vaše zavedanje njegove energije. Ko smo energijsko uglašeni (avtorja uporabljata termin 'energetska indukcija') spontano prihajo misli, odgovori, čustvena stanja, morda spomini na situacije v vašem življenju davno nazaj...

Večinoma je klientom delo s selfi zelo všeč, saj kmalu ugotovijo, da lahko sproščeno izrazijo vse, česar v običajnem življenju ne bi mogli ali si upali. Sprva se jim zdi, da samo »igrajo« svoj self in ga ne jemljejo zelo resno. Terapevtski dialog z odtujenim selfom je zanimiva in včasih zelo zabavna izkušnja. Šele kasneje, ko skozi terapevtski proces krepimo zavedanje klienta, da je to v bistvu tudi njegov vidik osebnosti, pride presenečenje in dostikrat zelo močan uvid v lastno delovanje.

Primeri Self-ov in njihovih nasprotij, ki jih srečujemo pri terapevtskem delu:

Delovni Self ~ Sproščeni Self

Razumski Self ~ Čutni Self

Perfekcionistični Self ~ Sprejemajoč Self

Resen Self ~ Navihan Self

Self, ki skrbi za druge ~ Self, ki skrbi zase

Ugajajoči Self ~ Resnicoljubni Self

Osebni Self ~ Neoseben Self

Otroški Self-i

Self Notranji kritik

...

Za temi univerzalnimi SELFI obstaja še celo vesolje drugih. Vsakokrat ko se v življenju spopadete z nekim vprašanjem, so vpleteni selfi. Ni potrebno, da imajo znana imena. Vsak self predstavlja perspektivo znotraj vas. Vsak je veljaven.

Najpomembnejše terapevtsko pravilo je, da so vsi selfi legitimni izrazi psihe in imajo svoj smisel, svojo zgodovino in pomen za posameznika. Zato ni cilj, da se katerega selfa, ki nam navidez ni všeč znebimo, temveč da se ga učimo na smiselen način vključevati v svoje življenje in delovanje.

Recent Posts

See All
bottom of page